Domovská stránka > J > Jaké Je Odstupné Při Výpovědi?

Jaké je odstupné při výpovědi?

Trvalo-li zaměstnání alespoň jeden rok a méně než dva roky, má právo na dvojnásobek průměrného měsíčního výdělku. Kdyby zaměstnání trvalo déle, dostane zaměstnanec při ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů trojnásobek průměrného měsíčního výdělku.

Přečtěte si více

Související článek

Jaké jsou databázové systémy?

Microsoft SQL server je jedním z příkladů RDBMS.

Můžete se také zeptat, co je nadbytečný?

Nadbytečným je zaměstnanec též tehdy, jestliže podle rozhodnutí o organizační změně odpadne nejen část jeho pracovní náplně, ale i některá z více vykonávaných prací. (Viz rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 8. prosince 2009, 21 Cdo 4999/2008).
Jak má vypadat výpověď pro nadbytečnost?
Výpověď musí být dána písemně s minimálně dvouměsíční výpovědní lhůtou a zaměstnavatel je povinen důvod v dokumentu skutkově vymezit tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným důvodem. „V některých případech dochází k obcházení tohoto ustanovení. Tedy že se udělá jen fiktivní organizační změna.

Někdo se také může ptát, jak se vypočítá výše odstupného?

Pro účely odstupného se vychází z průměrného měsíčního výdělku. Vypočítá se tak, že průměrný hodinový výdělek násobíme týdenní pracovní dobou zaměstnance (obvykle 40 hod) a koeficientem 4,348 (průměrný počet týdnů v 1 měsíci).
A další otázka, kolik platu je odstupné?
Kolik činí odstupné? Osoba, která pracovala u zaměstnavatele méně než 1 rok, dostane jednonásobek průměrného výdělku v rámci odstupného. Těm, kteří v práci strávili 1 až 2 roky, náleží dvojnásobek průměrného výdělku. Pokud pak pracovní poměr trval 2 roky a více, dostanete trojnásobek.

Související článek

Jaké jsou verze Windows?

První verze systému Windows 1.0 se začala široce používat až ve Windows 95. Současné klientské verze systému Windows 8.1 jsou Windows 10 a Windows 11. Serverové verze jsou Windows Server 2008 a 2012.

Někdo se také může ptát, kolik mám nárok na odstupné?

Výše odstupného záleží na tom, jak dlouho trval váš pracovní poměr: Méně než 1 rok: dostanete 1 průměrný měsíční plat. 1 – 2 roky: dostanete 2 průměrné měsíční platy. 2 a více let: dostanete 3 průměrné měsíční platy.
Někdo se také může ptát, jak se zbavit zaměstnance bez odstupného?
Nejjistější variantou, jak ukončit pracovní poměr, je dohodnout se. A to bez uvedení důvodu. Na rozdíl od výpovědi je dohoda dvoustranným právním jednáním a předpokládá se souhlas obou stran na jejím obsahu.

Následně, jak dlouho nesmí zaměstnavatel na vaše místo nikoho přijmout pokud vás propustil pro nadbytečnost?

Zaměstnavatel propustí pracovníka pro nadbytečnost a na jeho místo vzápětí příjme nového. Za jak dlouho má případně zaměstnavatel právo to udělat? „Zákonem není stanovena žádná taková doba, záleží na okolnostech. Podobně jako u předchozího případu.
Jak může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr?
Vstřícným krokem ze strany zaměstnavatelů může být nabídnutí pomoci s hledáním práce nebo dočasné zapůjčení vybavení, které zaměstnanec používal v práci. Výpověď může podat zaměstnanec, zaměstnavatel nebo může být pracovní poměr ukončen dohodou. Zaměstnavatel nemůže dát zaměstnanci výpověď bez udání důvodu.

Jak má vypadat výpověď?

Aby byla výpověď ze strany zaměstnance platná, musí splňovat následující náležitosti:
  1. být písemná,
  2. obsahovat údaje o tom, kdo ji dává, komu a kdy,
  3. vlastnoručně podepsaná
  4. a prokazatelná, co se doručení týká.

By Lehmann Witting

Similar articles

Z jakých důvodů může dát zaměstnavatel výpověď? :: Jak vybrat název domény?
Užitečné odkazy