Domovská stránka 
					> C
					> Co To Je Jídelní Lístek?
			
Co to je jídelní lístek?
Jídelní lístek (Nápojový lístek) je přehled produktů, které nabízí jídelna, restaurace nebo bufet. Informuje hosty o nabídce a cenách.
		
					
					
						
						 
					
					
					
					
											Když to vezmeme v úvahu, co všechno musí obsahovat jídelní lístek?
Jídelní lístek by měl obsahovat pestrý výběr pokrmů a příloh, měl by být přehledný a čitelný. Náležitosti, které by měl jídelní lístek obsahovat: název provozovny, cenu pokrmů, hmotnost masa nebo použitých surovin v syrovém stavu, přesný název pokrmů, jméno odpovědného pracovníka.
 Navíc, jak sestavit jídelní lístek? V restauracích vyšší kategorie je menu rozděleno na 6 částí: studené předkrmy, teplé předkrmy, polévky, hlavní jídla, sýry a dezerty. Nejlepší by bylo, kdyby se v každé části objevilo 3 až 8 položek. Pokrmy se mají mezi sebou lišit, aby vytvořily dojem kulinárního bohatství.
					
								
					
					
					
					
											Jaké jsou druhy jídelních lístků?
Podle jednotlivých odbytových středisek rozlišujeme jídelní lístek (restaurační - stálý, denní, kombinovaný, kavárenský, vinárenský, barový, dětský, hotelový, speciální, cizojazyčný). Podle jednotlivých odbytových středisek rozlišujeme nápojový lístek (restaurační, kavárenský, vinárenský, barový, hotelový).
 Někdo se také může ptát, kdo sestavuje jídelní lístek? Jídelní lístek
Na sestavování jídelního lístku se podílí: šéfkuchař vrchní číšník. vedoucí závodu.
					
								
					
					
					
					
											Na sestavování jídelního lístku se podílí: šéfkuchař vrchní číšník. vedoucí závodu.
Někdo se také může ptát, jak napsat menu?
PRAVIDLA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU
- – nápadité, pestré, originální, svým obsahem má zapadat do charakteru.
 - – biologicky hodnotné, omezeny by měly být (tuky, cukry)
 - – má obsahovat alespoň jednu porci čerstvé zeleniny nebo ovoce.
 - – hlavní chod – pouze jeden se dvěma přílohami (teplá, studená), má být.
 
Pořadí jídel
Jednotlivé pokrmy, chody, je zvykem podávat v dále uvedeném pořadí. Menu nemusí obsahovat všechny položky, obvykle obsahuje alespoň polévku, hlavní chod a moučník. Výraz menu se často nepřesně používá i jako označení pro jídelní lístek, který obsahuje seznam pokrmů, které restaurace nabízí.
					
								
					
					
					
					
											Jednotlivé pokrmy, chody, je zvykem podávat v dále uvedeném pořadí. Menu nemusí obsahovat všechny položky, obvykle obsahuje alespoň polévku, hlavní chod a moučník. Výraz menu se často nepřesně používá i jako označení pro jídelní lístek, který obsahuje seznam pokrmů, které restaurace nabízí.
Jaká jsou gastronomická pravidla při sestavování menu?
Součástí gastronomických pravidel je tedy i pořadí pokrmů a nápojů na jídelním a nápojovém lístku, druhy jídelních a nápojových lístků a jejich náležitosti. Jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh v dané provozovně. Svoji formou a obsahem provozovnu reprezentuje, usnadňuje nabídku, objednávání i zúčtování.
 A další otázka, jak vytvořit nápojový lístek? Jak si vytvořit nápojový lístek ve 4 krocích?
- Zaregistrujte se, nebo přihlašte.
 - Zvolte velikost a motiv nápojového lístku.
 - Vyberte kategorie nápojů a přidejte jednotlivé položky.
 - Zkontrolujte si svůj nápojový lístek a můžete si jej vytisknout.
 
Jak fungují školní jídelny?
Škola si stanoví tzv. stravné – tedy finanční částku za oběd, v případě mateřských škol i za svačiny. Řídí se přitom vyhláškou o školním stravování [4], která stanovuje určité rozmezí finančních limitů dle věkových kategorií, ze kterého si škola vybere to své. Výplaty a režie školní jídelny jsou financovány státem.
					
										 
	
 Linnetdesign