Domovská stránka > C > Co To Je Led Osvětlení?

Co to je LED osvětlení?

LED (zkratka z anglického Light-Emitting Diode, česky elektroluminiscenční dioda, též světelná dioda, svítivá dioda, slangově ledka, ojediněle svítivka) je v elektrotechnice označení pro diodu, která emituje světlo, případně infračervené nebo ultrafialové záření, čímž se liší od standardní diody.

Přečtěte si více

Související článek

Jak funguje LED osvětlení?

Optoelektrický jev Polovodič vyzařuje světlo, když jím prochází elektrický proud. Elektrický proud může procházet pouze jedním směrem. Stejnosměrný proud je veden pouze v jednom směru, když LED dioda vyzařuje z holého PN přechodu.

Jak je realizována Bílá LED?

Některé průhledné LED emitují modré světlo, část tohoto světla je přímo na čipu transformována luminoforem na žluté světlo a díky míšení těchto dvou barev vzniká světlo bílé. Jiné typy bílých LED emitují ultrafialové záření, to je přímo na čipu luminoforem transformováno na bílé světlo.
Následně, co je to led žárovka?
Ledky fungují na principu elektroluminiscence, což znamená přeměnu elektrické energie přímo na světlo. Na rozdíl od klasických žárovek nevzniká u LED žárovek téměř žádné teplo. Díky tomu se většina energie přemění na světlo a žárovka nepotřebuje tak vysoký příkon –⁠ tím pádem nespotřebuje tolik elektřiny.

Jak napájet LED diody?

LED diody zapojujeme pomocí 2 připojovacích drátků tzv. nožiček (u vícebarevných LED diod to mohou být nožičky i 3 nebo 4, ale nemusí), které se nazývají Anoda - delší, kladná a Katoda - kratší, záporná nožička. !! V paralelním zapojení je na všech prvcích v obvodu "odpory, LED diody" stejné napětí.
Jak zapojit LED diody na 12V?
1) Dostatečně "tvrdé" trafo, aby napětí příliš neklesalo při záteži. 2) LEDky dát před ten regulátor, dát ho přímo na sekundár, ale za můstek nebo diodu. Pokud máš jen jednu LEDku ve větvi, tak by na ní v jedné půlvlně bylo závěrné napětí 12V, což je moc.

Co je to LED lampa?

LED lampa. Modernějším nástupce UV lamp místo zářivek využívá LED diody pro vytvrzení LED materiálu. Většina materiálu je dnes určená do UV i LED lampy. Oproti UV lampě není třeba diody měnit, mají dlouhou životnost až 5 000 hodin, což se odráží na pořizovací ceně.
Pokud jde o toto, co svítí v led diodě?
LED dioda je založena na optoelektrickém jevu polovodiče (diody) kdy při průchodu elektrickým proudem emituje světlo. Dioda je polovodičová součástka, která propustí elektrický proud pouze jedním směrem. LED vyzařuje z obnaženého PN přechodu, a vede stejnosměrný proud pouze jedním směrem.

Lidé se také ptají, jak vypadá led žárovka?

Vláknové LED žárovky vypadají jako klasické žárovky a také tak svítí, ale uvnitř je pohání LED, takže životnost je delší než 20.000 hodin v porovnání s klasickou žárovkou 2.000 hodin s menší spotřebou.
Lidé se také ptají, kdo vymyslel led?
LED/Vynálezci

Na čem závisí barva LED diody?

Barva světla vyzařovaného LED diodou, tedy jeho vlnová délka, závisí na chemickém složení polovodiče. LED diody jsou vyráběny s různými vlnovými délkami od ultrafialových, přes různé barvy viditelného spektra až po infračervené.

By Helsa Sevin

Jak regulovat LED? :: Co znamená být s to?
Užitečné odkazy