Domovská stránka > J > Jak Dlouho Po Smrti Platí Autorské Právo?

Jak dlouho po smrti platí autorské právo?

Majetková práva, není-li stanoveno jinak, trvají po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.

Přečtěte si více

Související článek

Jak dlouho bude podpora iPhone 7?

Možnost stáhnout nejnovější aktualizační balíček stále nabízí pět let starý Apple iPhone 7.

Pokud jde o toto, kdy vzniká autorské právo?

Vznik autorského práva

Autorské právo k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Přičemž zničením věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, nezaniká autorské právo k dílu.
Jak je to s autorskými právy?
Vlastnictví autorských práv dává držiteli exkluzivní právo na používání díla (s několika výjimkami). Když někdo vytvoří původní dílo zanesené na hmotné médium, automaticky k tomuto dílu vlastní autorská práva.

Pokud jde o toto, co patří do autorských práv?

(1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo").
Když to vezmeme v úvahu, na co se autorské právo naopak nevztahuje?
Autorské právo k dílu získává automaticky jeho autor, fyzická osoba, která dílo vytvořila (v případě spoluautorství všichni autoři společně a nerozdílně). Částečnou výjimkou jsou tzv. zaměstnanecká díla, tzn. díla, která autor vytvořil v rámci plnění svých povinností k zaměstnavateli.

Související článek

Jak dlouho vydrží data?

Důležitá data jsou obvykle uložena na pevných discích. Jejich životnost se pohybuje kolem deseti let.

Navíc, jak fungují autorská práva?

Autorská práva obsahují práva majetková a práva osobnostní. Výkon majetkových práv může být poskytnut jiné osobě formou licenční smlouvy a v případě smrti majetková práva přecházejí na dědice. Osobnostní práva trvají po dobu života autora, nejsou převoditelná a autor se jich platně nemůže vzdát.
Na koho se vztahuje autorský zákon?
Dílo, které je předmětem ochrany autorského práva je paragrafem 2 definováno jako jakkoli vnímatelné dílo, které je výsledkem jedinečné tvůrčí činnosti fyzické osoby (autora). Z hlediska tohoto pojetí vznikají složité otázky především u děl z kartografie, kde je prostor pro vlastní tvůrčí činnost velmi malý.

A další otázka, kde se registruje autorské právo?

Kde si mohu registrovat autorská práva k svému dílu (románu, počítačovému programu apod.)? Autorskoprávní ochrana je neformální. Ke vzniku autorského práva není třeba registrace, neboť autorské právo vzniká již okamžikem vytvoření díla.
Co znamená právo osobovat si autorství?
Dalším osobnostním právem autora je právo osobovat si autorství a právo rozhodnout, zda a jakým způsobem má být jeho autorství uvedeno při zveřejnění díla. Jednoduše řečeno má autor právo, aby u jeho díla bylo uváděno jeho jméno nebo pseudonym, případně může dílo zveřejnit anonymně.

Lidé se také ptají, jak zjistit autorská práva?

Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO) disponuje mezinárodním seznamem úřadů duševního vlastnictví a autorských práv, kde můžete najít informace o autorských právech platných ve vaší zemi.

By Schnabel Kierstead

Similar articles

Jak označit autorské dílo? :: Jak nainstalovat Windows 10 bez CD?
Užitečné odkazy