Domovská stránka > C > Co To Je Tranzistor?

Co to je tranzistor?

Tranzistor je třívrstvá polovodičová součástka, kterou tvoří dvojice přechodů PN. Tranzistory jsou základní aktivní součástky, které se používají jako zesilovače, spínače a invertory. Jsou základem všech dnešních integrovaných obvodů, jako např. procesorů, pamětí.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se značí tranzistor?

Typ tranzistoru je označen šipkou. Směr šipky odpovídá směru PN přechodů. U tranzistoru NPN je směr přechodu PN obrácený.

Jak zjistit vývody tranzistoru?

Tranzistory s kovovým kulatým pouzdrem mají obvykle u jedné elektrody výstupek a ten je nejblíže emitoru. Pak obvykle následuje báze a nejdál je kolektor. Pokud má 4 vývody, jeden je spojen s pouzdrem, v zapojení se ukostřuje a tvoří stínění (lehce ho identifikuješ pomocí ohmmetru).
Můžete se také zeptat, jak funguje bipolární tranzistor?
Přivedením kladného napětí mezi kolektor a emitor začnou být přebytečné elektrony odsávány z báze směrem ke kolektoru. Přechod báze–kolektor je polarizován v závěrném směru. Přebytek elektronů je následně posbírán ve vyprázdněné oblasti přechodu kolektor–báze.

Navíc, co je to fototranzistor?

Fototranzistor je v elektrotechnice typ polovodičové součástky využívající vnitřní fotoelektrický jev. Světelné záření dopadající do kolektorového PN přechodu otevře průchod proudu mezi bází a emitorem.
Jak se měří tranzistor?
Ještě je nutné proměřit tranzistor mezi kolektorem a emitorem a to v obou polaritách. Pokud nám neprochází proud žádným směrem (nenaměříme žádný úbytek napětí, na displej bude „0"), pak je tranzistor funkční. Měření PN přechodu v tranzistoru propustném směru multimetrem.

Související článek

Jak otestovat tranzistor?

Připojte libovolnou sondu k libovolnému pinu a tester automaticky identifikuje všechny piny, zjistí typ polovodičového přechodu, určí typ tranzistoru a otestuje vodivost, vypnutí, práh a odpor tranzistorů.

Navíc, kdo vynalezl tranzistor?

Tranzistor/Vynálezci
Kolik PN přechodů je v tranzistoru?
Bipolární tranzistor se skládá ze dvou přechodů PN, které jsou odděleny je velmi tenkou vrstvou polovodiče. Podle toho, zda střední vrstva je typu P nebo typu N rozeznáváme bipolární tranzistory typu NPN nebo PNP.

Jak zjistit typ tranzistoru?

To se dá buď změřit dalším multimetrem nebo vyzkoušet pomocí diody. Dioda vede, když je + multimetru na anodě a - multimetru na katodě. Některé mm taky mají polohu pro měření diod, ta je v tomto případě vhodnější. A pokud víš jak měřit diodu, tak už snadno určíš tranzistor.
Jak poznat NPN tranzistor?
Kroky ke kontrole bipolárního tranzistoru
  1. Připojte kladný kontakt multimetru ke kolektoru (C) a záporný pól k základně (B) tranzistoru.
  2. Pokud se jedná o NPN, mělo by se to objevit na obrazovce OL, což znamená, že je to v pořádku.
  3. V případě PNP by měl být pokles opět 0.45 V a 0.9 V, pokud je v pořádku.

Jak poznat špatný tranzistor?

Jinak tranzistory se měří diodovým testem na multimetru, průraz jde zjistit i (mili)ohmmetrem, ale musíš vědět, co měříš.

By Adiell

Similar articles

  • Kolik vývodů má tranzistor?

    Každý tranzistor má nejméně tři elektrody, které se označují jako kolektor, báze a emitor, drain, gate a source.

Co je to za parametr u tranzistoru h21? :: Jak na IPv6?
Užitečné odkazy