Domovská stránka > C > Co Je To Elektrický Odpor?

Co je to elektrický odpor?

Hodnota elektrického odporu je dána materiálem, tvarem i teplotou vodiče. Velikost odporu závisí na délce vodiče (přímo úměrně), na obsahu průřezu vodiče (nepřímo úměrně), na materiálu vodiče (měrný elektrický odpor) a na teplotě. Na teplotě závisí odpor vodičů i polovodičů.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se počítá elektrický proud?

Jednotkou elektrického proudu je ampér. Celkový počet částic, které projdou průřezem vodiče, se nazývá Q. Mezi prvním a posledním bodem je rozdíl potenciálů.

Někdo se také může ptát, jak se značí odpor?

Odpor se měří v ohmech a nese symbol řeckého písmene omega (Ω).
Jak se počítá odpor rezistorů?
Elektrický odpor vodiče (rezistoru) se určí jako poměr napětí (mezi konci vodiče – body 1 a 2) a proudu, který jím protéká. Veličina U = R·I pak udává úbytek (pokles) napětí na rezistoru, jehož odpor je R.

A co je to voltampérová charakteristika?

Voltampérová charakteristika (VA-charakteristika) je závislost mezi elektrickým napětím a proudem, případně její grafické znázornění. U dvoupólových elektrických prvků, jako je rezistor, fotovoltaický článek, akumulátor nebo dioda, se jedná o závislost proudu protékajícího prvkem na napětí na jeho svorkách.
Co je výkon rezistoru?
Výkon rezistoru je jednou z nejskrytějších hodnot. Je to procento energie, které se přemění na něco jiného, a měří se v jednotkách wattů (W). Každý rezistor má však určitý maximální jmenovitý výkon.

Související článek

Jak poznat odpor?

Data jsou tvořena barevnými sloupci. Kód má tři nebo čtyři pruhy. Kód se čte zleva doprava, přičemž první tři čárky jsou na levé straně. První číslice je vždy nula.

Co je jednotkou elektrického odporu?

elektrický odpor ( R)

Veličina, která nám říká, jak daný objekt omezuje průtok proudu. Záleží na materiálu, délce a příčné ploše. Jednotkou SI jsou ohmy ( Ω).
Jaký je rozdíl mezi Rezistorem a Reostatem?
Jednoduše: REZISTOR je součástka s pevně daným elektrickým ODPOREM již z výroby. REOSTAT je součástka, jejíž elektrický ODPOR můžeme měnit, třeba posuvným či otočným prvkem, většinou bez použití nástroje.

Můžete se také zeptat, Čím větší odpor?

Čím větší odpor, tím hůře vodič vede proud. Jednotkou elektrického odporu je Ohm [Ω]. Někdy používáme převrácenou hodnotu elektrického odporu, kterou nazýváme vodivost (konduktance) G, jejíž jednotkou je Siemens [S]. Tato veličina, na rozdíl od odporu, popisuje, jak dobře vodič vede elektrický proud.
Lidé se také ptají, jak se vypočítá odpor?
OHMŮV ZÁKON. Chcete-li spočítat napětí, zakryjete si prstem v trojúhelníku písmeno U a čtete: I krát R. Nebo chcete-li spočítat odpor, přikryjete R a čtete: U lomeno I. A do třetice, chcete-li spočítat proud, zakryjete I a čtete: U lomeno R.

Pokud jde o toto, jak zavisi odpor na délce vodiče?

Elektrický odpor vodiče závisí na materiálu, z kterého je vodič vyrobený, jeho délce a průřezu vodiče. Závislost elektrického odporu na materiálu vodiče vyjadřuje veličina měrný elektrický odpor (rezistivita).

By Ruddie

Similar articles

  • Jak vypada odpor?

    Hodnota odporu se zapisuje se znaménkem na konci. Předpony se používají tak, že 1 000 se zapisuje jako 1 k.

  • Jak změřit odpor kabelu?

    Při větším proudu můžeme měřit větší napětí. Vezmeme-li nejmenší měřicí rozsah 200 mV a údaj uprostřed něj, můžeme změřit odpor 10 m.

  • Co to je odpor?

    Odpor je velikost odporu proti průtoku proudu. Symbolem odporu je řecké písmeno omega. Německý fyzik, který studoval vztah mezi napětím, proudem a odporem, je označován jako ooh.

  • Jak překonat odpor k učení?
Jak poznat odpor? :: Jak optimalizovat web pro mobily?
Užitečné odkazy