Domovská stránka > J > Jak Rozlišíme Práva K Hmotným A Nehmotným Statkům Dle Zákona?

Jak rozlišíme práva k hmotným a nehmotným statkům dle zákona?

Hmotné a nehmotné.

Hmotnou věcí může být například vozidlo, plyn stlačený v zásobníku, voda v nádobě. Nehmotné věci jsou práva, jejichž povaha to připouští, a jiné věci bez hmotné podstaty. Nehmotnou věcí je právo na plnění (pohledávka, oprávnění odpovídající služebnosti, ale i ochranná známka, obchodní tajemství atd.)

Přečtěte si více

Související článek

Jak požádat o autorská práva?

Pokud vytvoříte literární, vědecké nebo umělecké dílo, automaticky k němu získáváte autorská práva, jejichž ochrana začíná okamžikem vytvoření díla. Nemusíte podávat formální žádost.

Následně, co to jsou nehmotné statky?

Duševní vlastnictví

Předmětem duševního vlastnictví jsou nehmotné statky. „Nehmotným statkem se rozumí předmět vytvářený konkrétním duševním obsahem, jehož objektivní výraz, umožňující jeho smyslové vnímání, je způsobilý být předmětem společenských vztahů, aniž by byl ztělesněn v hmotné podobě ."
Čím se odlišují věc určená druhově a věc určená individuálně?
Rozdíl mezi nimi je ten, že věci druhově určené jsou zastupitelné, lze je tedy nahradit jinými věcmi téhož druhu (např. uhlí nebo automobil určité značky vyráběný sériově), na rozdíl od jednotlivě určených věcí, které pro svou individualitu jinými věcmi nahradit nelze (např. určitý specifický obraz).

Co jsou hmotné movité věci?

Movitá věc je každá věc v právním smyslu, která není nemovitou. Do roku 2014 šlo podle § 119 občanského zákoníku z roku 1964 o všechny hmotné věci kromě pozemků a staveb spojených se zemí pevným základem.
Co je to copyright?
Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl" k příslušným dílům. Tvůrci mohou být například spisovatelé, hudebníci, filmaři, architekti, urbanisté a programátoři apod.

Související článek

Jak dlouho trvají majetková práva?

Vlastnická práva budou trvat 70 let po autorově smrti. Doba trvání majetkových práv se počítá od smrti pozůstalého spoluautora, pokud bylo dílo vytvořeno jako dílo společných autorů.

Co to je ochranná známka?

Ochranné známky jsou označení, která se v podnikání používají k rozlišení výrobků. Vaše ochranná známka je symbol, podle něhož si vás vaši zákazníci vybírají. Odlišuje vás od konkurence. Pokud si necháte zapsat ochrannou známku, získáte její ochranu a můžete na ní stavět.
Co je to užitný vzor?
Co je užitný vzor

Užitným vzorem jsou chráněna nová, průmyslově využitelná technická řešení, která přesahují rámec pouhé odborné dovednosti. Z možnosti ochrany užitným vzorem jsou však vyloučeny všechny způsoby výroby nebo pracovní činnosti a biologické reproduktivní materiály.

Následně, co může dělat vlastník se svým vlastnictvím?

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
A další otázka, jaká je zásada osobního majetku?
1. Každá fyzická nebo právnická osoba má právo pokojně užívat svůj majetek. Nikdo nemůže být zbaven svého majetku s výjimkou veřejného zájmu a za podmínek, které stanoví zákon a obecné zásady mezinárodního práva.

Co může být předmětem vlastnictví?

Předmětem vlastnictví je vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné, tak i věci nehmotné. Hmotnou věc definuje občanský zákoník jako ovladatelnou část vnějšího světa, která má povahu samostatného předmětu. Nehmotné věci jsou pak práva, jejichž povaha to připouští, a jiné věci bez hmotné podstaty.

By Schindler Pallansch

Similar articles

Kdy byla objevena elektrika? :: Co je to duševní vlastnictví?
Užitečné odkazy