Domovská stránka > C > Co Je To Duševní Vlastnictví?

Co je to duševní vlastnictví?

Duševním vlastnictvím obecně rozumíme výsledky lidské tvůrčí činnosti, jež představují nehmotné statky uplatnitelné na trhu.

Přečtěte si více

Související článek

Co všechno je duševní vlastnictví?

Duševní vlastnictví jsou práva k výsledkům lidské tvůrčí činnosti, které představují nehmotné statky, jež jsou komerčně využitelné.

Co je to hmotné vlastnictví?

Hmotné vlastnictví

- věci ve tvém vlastnictví, na které si můžeš sáhnout • Např.: televize, dům, auto,
Jaké právní předpisy upravují právo duševního vlastnictví?
Upravují je zákony č. 14/1993 Sb., o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví, č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích, č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů, č.

Pokud jde o toto, jaký je zásadní rozdíl mezi hmotnými a nehmotnými statky?

Zatímco věc hmotnou lze uzamknout či oplotit, nehmotný statek takto chránit nelze a vždy existuje možnost zhotovení kopie (byť třebas vždy nejde o kopii stoprocentní).
Můžete se také zeptat, co je potenciální ubikvita?
Potenciální ubikvita popisuje stav tzv. všudypřítomnosti statku, tím, že je toto vlastnictví duševní, samo o sobě nevázané na hmotnou podstatu. Teoreticky tak nemůžeme jiné osoby vyloučit z užívání. Jedná se v podstatě o lidské myšlenky, které mají nějakou ocenitelnou hodnotu.

Související článek

Co je to průmyslové vlastnictví?

Průmyslové vlastnictví je odlišné pojetí duševního vlastnictví. Vztahuje se na vynálezy, které vznikají technickou tvořivostí, a také na užitné vzory, topografie polovodičových výrobků, průmyslové vzory, ochranné známky a zeměpisná označení.

Následně, jak chránit své duševní vlastnictví?

To vše lze, zjednodušeně řečeno, zahrnout pod pojem duševní vlastnictví. Duševní vlastnictví lze nejen užívat, ale také chránit.
...
Základní informace:
  1. Patenty.
  2. Autorské právo.
  3. Ochranné známky.
  4. Průmyslové vzory.
  5. Boj proti padělání a pirátství
Co to je vlastnictví?
Vlastnictví či vlastnické právo je přímé a výlučné právní panství určité individuálně určené osoby (vlastníka) nad konkrétní věcí. Řidčeji se slovo vlastnictví používá také ve významu majetek či jmění. Vlastnické právo je nejsilnějším a nejrozsáhlejším věcným právem.

Navíc, co to je průmyslový vzor?

Průmyslovým vzorem se rozumí vzhled výrobku, spočívající zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného, nebo jeho zdobení. Jde o vizuálně vnímatelnou vlastnost výrobku, nikoliv např. o jeho technickou nebo konstrukční podstatu.
Můžete se také zeptat, co je to duševní a průmyslové vlastnictví?
Duševním vlastnictvím se rozumí všechna výhradní práva přiznaná k duševním výtvorům. Dělí se na dvě kategorie: průmyslové vlastnictví, které zahrnuje vynálezy (patenty), ochranné známky, průmyslové vzory a modely a zeměpisná označení, a autorské právo, které zahrnuje umělecká a literární díla.

Jaké typy del chrání autorská práva?

Autorským zákonem je chráněno jakékoliv dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké. Takovéto dílo musí být jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a musí být vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

By Lauree

Similar articles

Jak rozlišíme práva k hmotným a nehmotným statkům dle zákona? :: Jak blokovat reklamy v Aplikacich?
Užitečné odkazy