Domovská stránka > J > Jak Se Píše Citace V Textu?

Jak se píše citace v textu?

- Přímá citace je doslovné převzetí části textu jiného autora. Musí být v textu graficky zvýrazněna uvozovkami nebo kurzívou (zkratka cit. se v tomto případě nepoužívá).

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Jak se cituje?

Existují dva základní způsoby, jak využít ve svém textu cizí informace či myšlenky: citace a parafráze. V citaci uvádíte doslovné znění svého zdroje a dáváte ho do uvozovek. Parafráze je naopak volným zopakováním myšlenek a do uvozovek se nedává. Pro obě ale platí, že je třeba původní text reprodukovat přesně.
Jak správně citovat pod čarou?
Buď v textovém editoru vyberete z nabídky: REFERENCE -> Vložit poznámku pod čarou, nebo zmáčknete klávesovou zkratku Alt + Shift + B. Jejich výhodou je, že jsou v textu číslovány automaticky a chronologicky za sebou. Využívají se např. k doplnění nebo vysvětlení nějakého termínu, nebo k citování zdroje.

Jak citovat editora?

Pokud citujeme sborník, na místě autora obvykle uvádíme editora se zkratkou „ed. " v závorce za jménem (případně „eds. ", jestliže je editorů více).
Můžete se také zeptat, jak se cituje tamtéž?
Abychom nemuseli u stejných odkazů pod čarou, které jdou přímo za sebou, uvádět znovu zkrácenou citaci, můžeme použít slovo Tamtéž a uvést jen stranu (viz příklad). Na intrapersonální úrovni se komunikační výzkum soustře- ďuje na zpracování informace18.

Související článek

Co je to Obsah textu?

K počáteční orientaci v textu by měl sloužit obsah. Ten se nachází v první kapitole textu. Čtenář by měl získat představu o tom, o čem text je. Obsah musí být srozumitelný a čtivý.

Pokud jde o toto, jak se píše citovat v angličtině?

využít přímé citace, snažíte se daný text co nejpřesněji přeložit (pozor však na tzv. otrocký překlad), dáte jej do uvozovek a kurzívy a doplníte poznámkou, že se jedná o Váš vlastní překlad (např. za přímou citací a bibl. odkazem napíšete „(překlad vlastní)"; „(překlad autora)").
Můžete se také zeptat, jak odkazovat v textu?
Odkaz se vytváří tak, že se uvede první údaj z citace (převážně autor nebo název organizace, u děl bez autora se uvádí první slova z názvu) a rok vydání. Tyto údaje se dávají do kulaté nebo hranaté závorky. Za čárku se může uvést i číslo stránky, kde se konkrétní informace objevuje v původním dokumentu.

Jak se dělá parafráze?

Jak správně parafrázovat a odkazovat na parafráze
  1. parafráze se nedává do uvozovek.
  2. parafráze by měla být kratší než původní text.
  3. parafráze je interpretace textu vlastními slovy.
  4. parafráze musí být ocitovaná
Jak odkázat na webovou stránku v textu?
Připravte si tedy údaje:
  1. Autor. Ten, kdo citovaný text napsal.
  2. Název. Název citovaného textu (příspěvku, stránky, podstránky apod.).
  3. Nakladatel nebo vydavatel. Uvádí se podle potřeby.
  4. Typ nosiče nebo média.
  5. Požadavky na software / velikost souboru apod.
  6. Datum vydání / aktualizace / revize.
  7. Datum citace.
  8. Dostupnost a přístup:

Pokud jde o toto, jak vytvořit citát?

Citát (přímá citace) znamená, že cizí text přebíráme přesně tak, jak je uveden ve zdrojovém dokumentu (pro názornost jsme v příkladu je text zvýraznili oranžovou barvou). Text musí být graficky oddělen od ostatního textu pomocí uvozovek (tj. musí být jednoznačně zřejmé, kde citace začíná a kde končí).

By Rafat Hyberger

Similar articles

Jak se cituje prezentace? :: Jak správně citovat v textu?
Užitečné odkazy