Domovská stránka > J > Jak Správně Citovat V Textu?

Jak správně citovat v textu?

Odkaz v textu

Jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje jsou uvedeny v textu ve formě jméno-datum v kulatých závorkách. Pokud se jméno tvůrce vyskytuje přirozeně v textu, následuje pouze rok v kulatých závorkách. Lokace citace ve zdroji (rozsah stran, ze kterých bylo citováno) se uvádí do kulatých závorek za rok.

Přečtěte si více

Související článek

Jak správně napsat adresu k rukám?

Na prvním řádku se uvede název společnosti. Pokud chcete jméno osoby zvýraznit, můžete k ručičkám přidat její název.

Jak citovat ve větě?

Odkaz na citaci v textu. Odkazem na citaci se odvoláváme na dokument, ze kterého jsme čerpali. Doslovné citace cizího textu nebo i jen jednotlivých výrazů se uvádějí v uvozovkách a k tomu se přiřadí odkaz na citaci. Pokud text není uveden doslova, uvede se opět odkaz na citaci za příslušnou větu či odstavec.
Někdo se také může ptát, jak citovat za odstavcem?
Pokud byste původní zdroj nenalezla, potom odstavec citujte (musí-li být v plném znění) tak, že citaci graficky vyznačíte např. kurzívou nebo ji dejte do uvozovek. Ve vašem případě by ale, podle mého názoru, stačilo text jen parafrázovat.

Někdo se také může ptát, co je to citovat?

Citace není v češtině zcela jednoznačný termín. Nejčastěji se užívá ve smyslu uvedení použitého zdroje. ČSN ISO 690 citaci definuje jako „data, popisující informační zdroj nebo jeho část dostatečně přesně a podrobně pro identifikaci a umožnění jeho vyhledávání".
Jak citovat překladatelé?
Název: podnázev. Vydání. Další tvůrce (např. významný ilustrátor, překladatel, editor).

Související článek

Jak se správně sedí?

Posaďte se rovně, na obě plné sedací kosti, přední horní část pánve mírně předkloňte, nohy rozkročte na šířku pánve, kolena směřujte k ukazováku chodidla a chodidla držte buď pod koleny, nebo mírně před nimi.

Jak citovat přednášku APA?

Nejdříve se podíváme na možnosti, které nám nabízí norma APA, poté se podíváme na možnosti citační normy ISO 690. Přednášku začneme citovat příjmením a jménem přednášejícího. Do kulatých závorek uvedeme rok, měsíc a datum konání přednášky. Následuje název přednášky a místo konání přednášky.
Jak citovat knihu která nemá ISBN?
Pokud některý údaj chybí, např. není uvedeno místo vydání nebo nakladatel, mám k tomu udělat poznámku nebo to stačí nechat tak? Chybí-li autor, pak citace začíná prvním slovem názvu, namísto ostatních údajů je třeba uvádět „neuveden" apod. (vyjma ISBN).

Následně, jak citovat kapitolu ve sborníku?

Kapitola v knize/sborníku
  1. PŘÍJMENÍ AUTORA KAPITOLY, Jméno (rok vydání). Název kapitoly. In PŘÍJMENÍ AUTORA, Jméno. Název publikace. Číslo vydání.
  2. PŘÍJMENÍ AUTORA PŘÍSPĚVKU, Jméno (rok vydání). Název příspěvku. In Název sborníku. Číslo vydání. Místo vydání: Nakladatelství, rozsah stran kapitoly.
Navíc, jak citovat stranu knihy?
Název knihy. Vydání. Další tvůrce. Místo: nakladatel, rok, strany.

Jak citovat kapitolu v knize APA?

2.3 Citace kapitoly v monografii a příspěvku ve sborníku
  1. Jeden editor: Přímení (Ed.),
  2. Dva editoři: Příjmení & B. Příjmení (Eds.),
  3. Tři a více editorů: Příjmení, B. Příjmení, C. Příjmení, & D. Příjmení (Eds.),

By Rheims

Similar articles

  • Co je to Obsah textu?

    K počáteční orientaci v textu by měl sloužit obsah. Ten se nachází v první kapitole textu. Čtenář by měl získat představu o tom, o čem text je. Obsah musí být srozumitelný a čtivý.

  • Jak správně vybrat stolní počítač?

    Zaměřujeme se na procesor, který zaručí nejrychlejší počítač. Operační paměť je jedním z důležitých parametrů. Pro náročnější aplikace nebo hraní her je minimální velikost operační paměti 4 GB.

  • Jak spravne funguje Webasto?

    Oba případy mají stejný základní princip. Malé dmychadlo vhání do prostoru vzduch přes síto, do kterého se po zapálení svíčky dostane palivo. Směs nafty a vzduchu začne prostor ohřívat. Výfuk odvádí výpary.

  • Jak správně zarovnat text?

    Pro zarovnání textu v článcích se doporučuje klasické zarovnání vlevo. Zarovnání do bloku kromě zarovnání na stránku roztáhne text k pravému rohovému okraji.

  • Jak vybrat správně hashtag?
  • Jak zjistit kódování textu?
  • Jak se píše citace v textu?
Jak se píše citace v textu? :: Jak se citují skripta?
Užitečné odkazy