Domovská stránka > C > Co Je To Bezserifové Písmo?

Co je to Bezserifové písmo?

Bezpatkové písmo (též sans-serif nebo jen sans) je typografické písmo neobsahující serify (patky). Pojem sans-serif pochází z angličtiny, kde vznikl použitím francouzské předložky sans [sã], „bez“ a výrazu serif nejasného původu.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se používá patkové písmo?

Knihy, semináře, bakalářské, magisterské a diplomové práce jsou opatřeny patkovým písmem. Patky usnadňují přehlednost delších textů. Bezpatkové je písmo, které nemá patku. Příkladem jsou Arial, Tahoma a Verdana.

Lidé se také ptají, kdy se používá bezpatkové písmo?

Na webu se často používá například písmo Arial, Verdana či MS Sans Serif. Čte se obtížněji než písmo patkové (což je například písmo Times New Roman nebo Courier). Hledáme freelance textaře na rozšiřování IT Slovníku! Pojem zařazen v kategorii Typografie.
Lidé se také ptají, co je to antikva?
Antikva (lat. antiqua, starobylá) je nejběžnější typ latinkového tiskacího písma, které se vyznačuje proměnlivou sílou tahů a patkami a tím se odlišuje od dalšího běžného písma, grotesku.

Někdo se také může ptát, co je to grotesk?

Grotesk je označením pro styl bezpatkových písem, jehož zakladatelem se v roce 1832 stal William Thorowgood. W. T. přišel s úplně prvním bezpatkovým písmem, které pracuje s minuskulními znaky.
Lidé se také ptají, co je to kapitálka?
Kapitálky jsou vyznačovací řez písma latinky, u kterého mají písmena tvar verzálek (velkých písmen), avšak velikost běžných malých písmen, minuskulí.

Související článek

Jak si zlepšit písmo?

Napište nový styl. Při procvičování těchto vět mějte na paměti rozestupy mezi písmeny. Text je čitelnější.

Co je to proporcionální písmo?

Neproporcionální písmo (anglicky monospaced font), také označované jako písmo s pevnou šířkou, je druh fontu, v němž mají všechny znaky stejnou šířku. Protikladem je písmo proporcionální, kde jsou jednotlivá písmena a mezery mezi nimi různě široké.
Když to vezmeme v úvahu, co je egyptienka?
Egyptienka (z francouzského Egyptienne) je písmo vycházející z antikvy, proto se také nazývá lineární antikva serifová nebo lineární písmo serifové (v klasifikačním systému Jana Solpery), v anglofonním světě také slab serif.

Jak kombinovat fonty?

Při kombinaci fontů není nutné se ohlížet na patky a další prvky písmen, fonty musí vizuálně ladit a vzájemně se doplňovat. Obecně ale platí, že není příliš vhodné kombinovat více než dva fonty. Sázka na jistotu je kombinace nadpisového případně bezpatkového fontu pro nadpisy a patkového písma pro text.
Následně, jaké písmo použít v prezentaci?
Nemusíte se držet jen systémových fontů

Od powerpointového pravěku se proto traduje pravidlo, že nejlepší je využívat výhradně systémové fonty, které jsou nainstalované na každém počítači. Arial, Tahoma, Verdana či Times New Roman jsou sázkou na jistotu.

Můžete se také zeptat, co to je řez písma?

Řez písma je kresebná varianta základního typu písma. Těchto kresebných variant se používá pro vyznačování slova nebo i delšího textu. Je to např. tučné písmo nebo kurziva.

By Giltzow Arendz

Similar articles

Kdy se používá kurzíva? :: Jak ručně nainstalovat ovladače?
Užitečné odkazy