Domovská stránka > N > Na Co Se Autorské Právo Naopak Nevztahuje?

Na co se autorské právo naopak nevztahuje?

Autorské právo k dílu získává automaticky jeho autor, fyzická osoba, která dílo vytvořila (v případě spoluautorství všichni autoři společně a nerozdílně). Částečnou výjimkou jsou tzv. zaměstnanecká díla, tzn. díla, která autor vytvořil v rámci plnění svých povinností k zaměstnavateli.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to právo?

Soubor obecně závazných pravidel chování, vytvořený státem v určité formě, je státem vynutitelný soubor právních norem. Právo je systém právních norem zajištěný státní mocí.

Co je to autorská práva?

Jaká díla podléhají autorským právům? Vlastnictví autorských práv dává držiteli exkluzivní právo na používání díla (s několika výjimkami). Když někdo vytvoří původní dílo zanesené na hmotné médium, automaticky k tomuto dílu vlastní autorská práva.
Na co se vztahují autorská práva?
Autorským zákonem je chráněno jakékoliv dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké. Takovéto dílo musí být jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a musí být vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Autorské právo vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

Jak označit autorské dílo?

Céčko v kolečku – určitě všichni znáte. Vyskytuje se na většině webů, v tiskovinách nebo v televizi. Stal se takový zvyk tento symbol, často doplněný o text „Všechna práva vyhrazena" a rok, automaticky používat – aniž bychom se vlastně zamysleli nad tím, k čemu to je dobré a jestli to má vůbec nějaký význam.
Můžete se také zeptat, co není autorskym dílem?
Autorské dílo není

Dílem podle autorského zákona není "zejména námět díla sám o sobě, denní zpráva nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenka, postup, princip, metoda, objev, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě"[1].

Související článek

Co je to subjektivní právo?

Subjektivní právo je možnost chovat se určitým způsobem. Subjektivní právo je právně zaručenou mírou možného chování.

A další otázka, na koho se vztahuje autorský zákon?

Dílo, které je předmětem ochrany autorského práva je paragrafem 2 definováno jako jakkoli vnímatelné dílo, které je výsledkem jedinečné tvůrčí činnosti fyzické osoby (autora). Z hlediska tohoto pojetí vznikají složité otázky především u děl z kartografie, kde je prostor pro vlastní tvůrčí činnost velmi malý.
Následně, co jsou autorská práva a jakým zákonem se řídí?
Základním právním předpisem je autorský zákon - zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále též jen „AZ"), který je zvláštním zákonem k občanskému zákoníku - zákon č. 89/2012 Sb. (dále též jen o.z.).

Jak získat autorská práva?

Autorské právo NELZE získat (koupit), ale ani autor se ho NEMŮŽE vzdát. Když někdo napíše text k písni, tak je jednou provždy jeho autor a nikdy se jím nemůže stát nikdo jiný. Jiná věc jsou licenční a nebo distribuční práva. To jsou práva, které si můžete za daných podmínek koupit.
Lidé se také ptají, co patří do autorských práv?
(1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo").

Co omezuje autorský zákon na internetu?

Získaná licence mu sice umožňuje software používat, ale pouze za podmínek, které určuje jeho autor. Není proto zpravidla možné jej žádným způsobem šířit nebo přepisovat jeho kód. Vždy platí, že autor má vyhrazená práva a software proto není možné používat jinak, než jak je uvedeno v licenčních podmínkách.

By Ten

Similar articles

Co je to tty? :: Jak zapnout touchpad Dell?
Užitečné odkazy