Domovská stránka > C > Co Je To Subjektivní Právo?

Co je to subjektivní právo?

Jako subjektivní právo (neboli oprávnění) se označuje právo určitého subjektu na něco, možnost chovat se určitým způsobem. Subjektivní právo je jinak řečeno zákonem garantovaná míra možného chování.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to právo?

Soubor obecně závazných pravidel chování, vytvořený státem v určité formě, je státem vynutitelný soubor právních norem. Právo je systém právních norem zajištěný státní mocí.

Co je to kontinentální právo?

Kontinentální právo je právní systém založený na římském právu a používaný především v kontinentální Evropě (tedy mimo Velkou Británii, USA a země Britského společenství národů). Jeho hlavním protikladem je angloamerické právo.
Co znamená nezadatelné právo?
Základní práva jsou podle článku 1 nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. Nezadatelnost znamená, že nikdo nemůže někomu zadat, postoupit či dát do zástavy svá práva, nezcizitelnost znamená, že subjekt nemůže převést, darovat či zřeknout se svých práv.

Na co mám právo?

Máš právo na odpočinek a volný čas, na účast ve hře a oddechové činnosti odpovídající tvému věku a také na svobodnou účast v kulturním životě a umělecké činnosti. Máš právo na jméno, na národnost a na ochranu své totožnosti.
Jaké jsou základní lidská práva?
Všeobecná deklarace lidských práv obsahuje všechna tato práva: hospodářská, občanská, politická, sociální i kulturní.

Související článek

Jak dlouho po smrti platí autorské právo?

Vlastnická práva trvají po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.

Co je to anglosaské právo?

Angloamerické právo nebo též anglosaské právo je právní systém založený na obecném právu. V angličtině se výraz common law používá jak pro celý právní systém, tak pro obecné právo, které je dnes jeho částí.
Můžete se také zeptat, co je to právo hmotné?
Hmotné právo je souhrn právních norem, které stanoví svým adresátům subjektivní práva a povinnosti. Postup, jak se těchto práv domoci, nebo jak vymoci tyto povinnosti reguluje procesní právo.

Jaké máme tři základní právní systémy?

Jsou to: kontinentální evropské právo (angl. civil law) angloamerické právo (angl.
Můžete se také zeptat, jaké jsou hlavní prameny ústavního práva?
Pramenem ústavního práva ČR je každý právní předpis, smlouva nebo nález Ústavního soudu, který obsahuje pravidla chování subjektů ústavního práva v právních vztazích, které jsou předmětem regulace ústavního práva.

A další otázka, co to je právní síla?

Právní síla je vlastnost právní normy, spočívající v míře schopnosti právně zavazovat své adresáty. Závisí pak na tom, v jakém typu právního předpisu je obsažena, lze proto hovořit i o právní síle právních předpisů.

By Amador Delcolle

Similar articles

Co znamená bien? :: Co je to právo?
Užitečné odkazy