Domovská stránka > C > Co Je To Slovo Typografie?

Co je to slovo typografie?

Typografie je umělecko-technický obor, který se zabývá tiskovým písmem. Dělí se na mikrotypografii a makrotypografii. Mikrotypografie se zabývá uměleckou tvorbou písma. Makrotypografie se zabývá umístěním písma na stránku, proporcemi titulků, textů a ilustrací, v češtině se tradičně nazývá grafická úprava.

Přečtěte si více

Související článek

Co znamená slovo hotspot?

Horká skvrna je oblast zvýšeného tepelného toku v zemském plášti.

Můžete se také zeptat, co je to typografie tiskoviny?

Typografie = nauka o tom, jak má tiskovina vypadat, aby byla dobře čitelná, snadno se v ní orientovalo a aby působila esteticky. Typografie je také klasické umělecké řemeslo, které se několik století vyvíjelo klidně a plynule, neboť technologie knihtisku se dlouho v zásadě neměnila.
Následně, která typografická měrná soustava se používá téměř v celé evropě?
Didot stanovil jako základní jednotku typografické měrné soustavy typografický bod o velikosti 0,3759 mm. Didotův typografický bod se zkráceně označuje písmenem „b" nebo tečkou za číslem [1]. Tato soustava se využívala téměř v celé Evropě ještě v 70.

Někdo se také může ptát, co je to pomlčka?

Pomlčka (–⁠) je dlouhá vodorovná čárka (pozor na záměnu se spojovníkem –⁠ viz Spojovník). Obvykle bývá užívána ve funkci oddělování částí projevu (např.
Někdo se také může ptát, co je to typografická chyba?
typografická chyba. Vizuální chyba, která narušuje plynulost textu anebo ztěžuje jeho čitelnost (volné řádky, prázdné stránky, velké mezery mezi slovy, odlišné písmo, chybně umístěné řádky a podobně).

Související článek

Co znamená slovo zpustlý?

Bylo to zhýralé. Jsou tu ještě 3 další

Pokud jde o toto, co jsou to akcidencni tiskoviny?

Akcidenční tiskoviny jsou příležitostné tiskoviny menšího rozsahu sloužící k vzájemnému styku v soukromém i veřejném životě, mezi jednotlivci i organizacemi. 2. Osobní, společenské, hospodářsko-administrativní, propagační, náročné (umělecké).
Co je to radkovy rejstřík?
Při řádkovém rejstříku se kryjí všechny textové řádky na stránce v průhledu, u protilehlých stánek i při vícesloupečné sazbě. Udržet řádkový proklad v případě odlišného stupně a prokladu může být problém. Jistou pomocí je funkce programů „zarovnání na mřížku".

Jak se dělí Akcidenční tiskoviny?

Nebo-li také tiskoviny malého rozsahu. Dělí se dle použití na osobní, společenské, administrativní a propagační. Tisknou se převážně digitální technologií, ale při vyšším nákladu a při kladeném důrazu na vysokou kvalitu tisku se využívá i technologie ofsetová.
Jak psát km h?
Pokud se lomítkem oddělují dva jednoslovné výrazy nebo čísla či značky neobsahující mezery, nedělají se kolem lomítka mezery (záhlaví/zápatí, učitelé/učitelky, tel./fax., a/nebo, 1/2, 2013/2014, km/h, čj. Pa/3456/07).

Někdo se také může ptát, co to je interpunkce?

Interpunkce v češtině

Ukončuje větu, označuje zkratky, označuje řadové číslovky. Odděluje věty v souvětí, složky několikanásobných větných členů, volně vložené či připojené výrazy. Znaménko, jehož funkce je mezi tečkou a čárkou – odděluje části jedné věty, ale výrazněji než čárka.

By Wina

Similar articles

  • Co znamená slovo aktualizace?

    Může to být: přiblížení entity k současnému stavu, pochopení, vnímání toho, že něco dává současný stav, nebo aktualizace dávné hry aktua.

  • Co znamená slovo malware?

    Škodlivý software je termín používaný pro označení jakéhokoli typu škodlivého kódu, který může poškodit počítač nebo mobilní zařízení. Zneužívá zranitelnosti zabezpečení.

  • Co znamená slovo mravní?

    Obecná představa o tom, jak má vypadat správné jednání, je významem pojmu morálka Morálka, mravnost nebo správné jednání. Liší se od zdvořilosti, protože zahrnuje vážné a důležité věci.

  • Jak poznat přejaté slovo?

    Výpůjčka je slovo, které je převzato z výchozího jazyka a začleněno do lexika přejímajícího jazyka, aniž by bylo přeloženo. Děje se tak za účelem rozšíření slovní zásoby přejímajícího jazyka.

  • Co to znamená slovo Trudy?
  • Co znamená slovo systém?
  • Co to znamená slovo SIMP?
Co nesmí být na konci Radku? :: Co to znamená Chalka?
Užitečné odkazy