Domovská stránka > J > Jak Správně Citovat?

Jak správně citovat?

V citaci uvádíte doslovné znění svého zdroje a dáváte ho do uvozovek. Parafráze je naopak volným zopakováním myšlenek a do uvozovek se nedává. Pro obě ale platí, že je třeba původní text reprodukovat přesně. Tedy v citaci opravdu doslova a v parafrázi dodržet význam.

Přečtěte si více

Související článek

Jak správně napsat adresu k rukám?

Na prvním řádku se uvede název společnosti. Pokud chcete jméno osoby zvýraznit, můžete k ručičkám přidat její název.

Jak správně odkazovat na zdroje?

Odkaz se uvádí vždy v kulatých závorkách. Příjmení autora, pokud je součástí textu, není nutné uvádět v závorce (viz příklady). Doporučuje se na nestandardní zdroje (internetové odkazy, ústní informace, televizní/rozhlasové vysílání...) odkazovat vložením poznámky pod čarou.
Můžete se také zeptat, jak citovat článek v textu?
Odkaz v textu

Jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje jsou uvedeny v textu ve formě jméno-datum v kulatých závorkách. Pokud se jméno tvůrce vyskytuje přirozeně v textu, následuje pouze rok v kulatých závorkách. Lokace citace ve zdroji (rozsah stran, ze kterých bylo citováno) se uvádí do kulatých závorek za rok.

Následně, jak citovat periodikum v textu?

Název periodika. Vedlejší názvy [typ nosiče]. Vydání. Místo: nakladatel, vychází od roku- [datum citování].
Jak citovat články z novin?
Název článku: podnázev. Název časopisu [nosič]. Vydání. Místo vydání: Nakladatel, datum publikování, číslování, rozsah stran [datum citování].

Související článek

Jak se správně sedí?

Posaďte se rovně, na obě plné sedací kosti, přední horní část pánve mírně předkloňte, nohy rozkročte na šířku pánve, kolena směřujte k ukazováku chodidla a chodidla držte buď pod koleny, nebo mírně před nimi.

Jak správně citovat v prezentaci?

místo údajů o konferenci uvádíme informace o přednášce (název aktivity knihovny, v rámci níž zazněla, datum a místo konání), které uvozujeme slovním spojením vyjadřujícím, že se nejedná o poster, ale prezentaci.
Následně, jak správně citovat citát?
Citát (přímá citace) znamená, že cizí text přebíráme přesně tak, jak je uveden ve zdrojovém dokumentu (pro názornost jsme v příkladu je text zvýraznili oranžovou barvou). Text musí být graficky oddělen od ostatního textu pomocí uvozovek (tj. musí být jednoznačně zřejmé, kde citace začíná a kde končí).

Jak vytvořit citaci?

Mezi nejpoužívanější generátory citací v České republice patří:
  1. citace.com – citování podle normy ČSN ISO 690,
  2. generátor citací vydavatelství VŠCHT Praha – citování podle normy ČSN ISO 690 a ACS,
  3. citace.dumy.cz – citování obrázků podle normy ČSN ISO 690.
Jak vložit odkaz na zdroj?
Umístěte kurzor na konec textu, který chcete citovat. Přejděte na Odkazy >Vložit citacia zvolte zdroj, který citujete. Pokud chcete přidat podrobnosti, třeba čísla stránek, pokud citujete knihu, vyberte Možnosticitace a pak Upravit citaci.

A další otázka, jak se odkazovat v textu na internetové zdroje?

In: Název webové stránky / webového sídla. [typ nosiče]. Místo: nakladatel, datum publikování. Datum aktualizace [cit.

By Cariotta

Similar articles

Jak citovat cizojazyčné zdroje? :: Jak nastavit procenta baterie iPhone 13?
Užitečné odkazy