Domovská stránka > J > Jak Funguje Cd-Rom?

Jak funguje CD-ROM?

Laserový paprsek prochází nejprve hranolem s polopropustným zrcadlem. To ho propustí jen jedním směrem, zpět již neprojde a bude odražen. Paprsek se dostává do fokusačního systému, kde je soustavou čoček zaměřen na povrch disku. Povrch disku CD je opatřen odrazivou vrstvou, která způsobí odraz laserového paprsku zpět.

Přečtěte si více

Související článek

Jak funguje spínač?

Elektrický obvod je v jedné poloze přerušen. Při stisknutí kontaktů v druhé poloze je obvod uzavřen. Jeden obvod je ovládán z jednoho místa. Jeho analogy jsou zabudovány buď ve svítidlech, nebo v přívodních kabelech.

Jak se čte CD?

Kompaktní disk (CD, anglicky - compact disc; hovorově cédéčko) je optický disk sloužící k ukládání dat v digitální podobě. Tyto data jsou ukládána do jedné spirály. Spirála začíná u středu CD a smotává se ve tvaru spirály až k jeho konci. Celková délka takovéto spirály může být až šest kilometrů.
Můžete se také zeptat, jakou kapacitu má klasické cd?
Kapacita 12 cm disku je stejná jako u běžného disku CD-ROM, tzn. 74 minut audia ve formátu CD-DA nebo 650 MB dat. V současnosti se díky toleranci normy můžeme již setkat pouze s disky o kapacitě 700 MB (80 min), což je maximum, co norma umožňuje. Větší média již nemusí být čitelná ve všech přehrávačích.

Jak je velké CD?

Tj. celkem cca 22 878 kB pokud ovšem uvažujeme, že CD je nahrané jako CD-ROM Mode 1. Sami vidíte, že už jen u základní otázky kolik dat se na CD vlastně vejde narážíme na mnohé problémy a neznámé pojmy.
Navíc, jak se vyrábí cd rom?
CD versus DVD. U obou médií tvoří základ plast - polykarbonát -, ze kterého je placka vyrobena. Na ten se potom nanáší jednotlivé vrstvy barviva, stříbra, laku, případně lepidla. Základní rozdíl mezi CD a DVD je v tom, že CD má pouze jeden polykarbonátový disk, zatímco DVD je slepen ze dvou.

Související článek

Co dělat když telefon funguje ale nic se nezobrazuje?

Telefon s černým displejem se na slunci mnohem více zahřívá. Přesuňte jej do stínu. Zařízení může opět fungovat, jakmile se trochu ochladí. Po několika minutách zkontrolujte, zda se displej opět rozsvítil.

Lidé se také ptají, na jakém principu pracují cd a dvd mechaniky?

Současné disky

Také základní princip uchovávání dat na těchto discích je stejný – mikroskopické drážky v záznamové vrstvě. Rozdíl je v tom, že s rostoucí datovou hustotou jsou i drážky menší a blíže u sebe. CD také měla datovou a reflexní vrstvu na horní straně disku.
Následně, co je to cd-rw?
Média CD-RW (Compact Disk ReWritable) mají všechny vlastnosti jako CD-R, navíc však umožňují smazání jejich obsahu a nahrání nového.

Někdo se také může ptát, jak jsou ukládána data na cd?

nejsou data ukládána do soustředných kružnic, ale do jedné dlouhé spirály podobně jako na gramofonové desce. Spirála začíná u středu média a rozvíjí se postupně až k jeho okraji. Záznam (spirála dat) je přístupný pouze ze spodní strany disku, tj. záznam na CD je jednostranný.
Jaký druh záznamu používá CD-ROM?
CD-ROM (hovorově Cédéčko) (anglická zkratka pro Compact Disc Read-Only Memory) je nepřepisovatelné optické záznamové médium fyzicky totožné jako audio CD, formát uložení informací je však přizpůsoben uchování a čtení počítačových dat. Na tomto disku jsou data „vylisována" od výroby a nejde je tak měnit.

Pokud jde o toto, jak probíhá čtení dat v optické mechanice?

Čtení dat je prováděno vždy pouze ze spodní strany (média CD-ROM jsou jednostranná). Je založeno na odrazu laserového paprsku s vlnovou délkou 780 nm. Na základě intenzity odraženého světla detektor rozpozná, zda se na daném místě nachází pit (světlo je pohlceno), nebo land (silný odraz světla).

By Veedis

Similar articles

  • Jak funguje Apple penezenka?

    Velmi jednoduché. Telefon můžete používat v obchodě, pokud ho přiložíte k terminálu. Rozsvítí se obrazovka, otevře se aplikace peněženka a vy vyberete kartu, kterou chcete platit. Přiložením prstu na tlačítko Domů platbu potvrdíte.

  • Jak funguje CRM?

    Všechna oddělení mají stejné informace na jednom místě. Každý zaměstnanec má přístup k údajům, které potřebuje ke své práci. V softwaru se ukládají nejen kontaktní údaje o zákaznících, ale také se přidává komunikace, například e-maily a zprávy.

  • Jak funguje internet DSL?

    Principem fungování je využití volného pásma telefonních spojů. Pro běžný hlasový provoz se používají frekvence do 3400 Hz. Vysokorychlostní přenos dat je možný na vyšších frekvencích.

  • Jak funguje Google disk?

    V počítači přejděte na adresu drive.google.com. V části Můj disk jsou soubory a složky, které si můžete prohlédnout.

  • Jak funguje IMAP?
  • Jak funguje NFC?
  • Jak funguje PoE injektor?
  • Jak funguje Wifina?
Kdo vymyslel Audiokazetu? :: Jak poznat 4K?
Užitečné odkazy