Domovská stránka > J > Jak Citovat?

Jak citovat?

Existují dva základní způsoby, jak využít ve svém textu cizí informace či myšlenky: citace a parafráze. V citaci uvádíte doslovné znění svého zdroje a dáváte ho do uvozovek. Parafráze je naopak volným zopakováním myšlenek a do uvozovek se nedává. Pro obě ale platí, že je třeba původní text reprodukovat přesně.

Přečtěte si více

Související článek

Jak správně citovat v textu?

Rok vydání citovaného zdroje se uvádí ve tvaru jméno-datum v kulatých závorkách. Rok následuje přirozeně za jménem autora v textu. Rozsah stran, z nichž byla citace citována, se uvádí v kulatých závorkách za rokem.

Lidé se také ptají, jak se označuje parafráze?

Příklad parafráze (+ co to je)

Také v případě parafráze se by se mělo odkázat na zdroj, z něhož bylo čerpáno. V případě parafrázování někdy zkracujeme – výsledný text bývá kratší, než ten původní.
Jaké má být řádkování?
Při doporučené velikosti písma základního textu 11 bodů doporučujeme použít řádkování 1,3. Větší řádkování již nepůsobí esteticky. Menší řádkování (1,0) volíme v těch částech práce, kde používáme menší font (velikost písma 10 nebo 9 bodů).

Můžete se také zeptat, kolik citaci má být v bakalářské práci?

I zde je potřeba uvést autora a zdroj, odkud bylo čerpáno. Obecně je platným pravidlem, že Vaše práce by neměla obsahovat více než 10 % přímých citací.
Jak se píší uvozovky v přímé řeči?
Pamatujte si, že přímá řeč vždy začíná velkým písmenem. Pokud za přímou řečí stojí uvozovací věta, nemůžeme ji zakončit tečkou. V uvozovací větě, pokud nestojí před přímou řečí, píšeme malé počáteční písmeno. Uvozovací věta vložená do přímé řeči je z obou stran oddělena čárkou.

Související článek

Jak přímo citovat webovou stránku?

Podtitulem hlavní webové stránky je typ média. Další osoba. Místo vydavatele je datum vydání.

Jak citovat cizojazyčný text?

Pokud přebíráte text z cizojazyčného zdroje a chcete-li jej uvést doslovně, tj. využít přímé citace, snažíte se daný text co nejpřesněji přeložit (pozor však na tzv. otrocký překlad), dáte jej do uvozovek a kurzívy a doplníte poznámkou, že se jedná o Váš vlastní překlad (např. za přímou citací a bibl.
Jak citovat parafrázi?
U parafráze musí být uveden bibliografický odkaz na zdrojovou literaturu. Z textu musí být jednoznačně jasné, kde parafráze začíná a kde končí. Lze to udělat kupříkladu tím, že odkazy na bibliografické citace budeme důsledně uvádět vždy na konci parafráze.

Jak citovat Bakalarskou práce?

Obecná struktura - elektronická kvalifikační práce:

Jméno tvůrce. Název. Vedlejší název [Druh nosiče]. Místo odevzdání práce, datum odevzdání práce [Datum citování], počet stran.
Jak citovat v diplomce?
Přímá citace = opsáno doslova

Takovou část textu v práci nejen doplňte o zdroj (např. Semerád, 2019, s. 7), ale také ji vhodně graficky zvýrazněte. Buď text dejte do uvozovek, graficky jej odlište kurzívou nebo jinou vhodnou formou.

Jak napsat seznam zdroju?

Každá škola může mít jinou formu a také jiné požadavky na způsob uvádění citovaných zdrojů. Seznam použité literatury nebo zdrojů se vkládá úplně na konec celé práce a může být rozčleněn, např. na použitou literaturu, internetové zdroje, odborné články a studie, právní předpisy, ostatní zdroje apod.

By Tailor

Similar articles

  • Jak citovat přednášku APA?

    Nejprve se podíváme na možnosti, které nabízí norma APA, a poté na možnosti, které nabízí citační norma ISO 690. Na začátku přednášky uvedeme příjmení a jméno přednášejícího. Rok, měsíc a datum přednášky budou uvedeny v závorce. Za názvem následuje místo konání přednášky.

  • Jak správně citovat?

    Text svého zdroje dáváte do uvozovek. Volné opakování myšlenek se do uvozovek nedává. Musíte přesně reprodukovat původní text. Zachovat význam v citaci, doslovně i v parafrázi.

  • Jak citovat cizojazyčné zdroje?

    Pokud chcete citovat text z cizojazyčného zdroje, použijte přímou citaci, dejte ji do uvozovek a kurzívou a přidejte poznámku.

  • Jak citovat z Čsfd?

    Oficiální název stránky by měl být napsán v horním modrém pruhu stránky prohlížeče. Ukázka je z filmu "Forrest Light", který najdete na adrese http://www.csfd.cz/film/6683-zapomenute- -svetlo.

  • Jak citovat v diplomce?
  • Jak citovat data z ČSU?
  • Co se nemusí citovat?
Jak se označuje parafráze? :: Jak nepsat plagiát?
Užitečné odkazy